A mi kis farmunk.

2015\06\06

Lófogú kukorica

Egyik fontos dolognak tartom a kis tanyasi életünkben hogy a régi dolgok régen is nagyon jól működtek és szerintem ami akkor bevált ma is beválhat ezért kísérletezem vele én is. Szerencsém volt após jelöltem nem ide való a keleti országrészbe hanem a kis alföldről jött . Kaptam tőle egy cső régi fajta fehér szemű lófogó kukoricát vagy ahogy mifelénk hívják "tengerit" . Nagy örömmel fogadtam a dolgot mert már régen kerestem. Haza jöttem be is áztattam majd mikor "puhult" elvetettük a kertbe két komoly kis sorunk lett belőle . Kezdetnek nem rossz, mindet megtartjuk későbbre újra vetni . Aki nem ismerné ezt a régi magyar nemes  kukorica fajtát annak egy kis leírás :

 

Magyar kukorica fajták

Bánáti Sárga Lófogú

Szeptember közepére mindig beérik. Szármagassága 200-210 cm igénytelen fajta. Gyenge minőségű talajon is megél. A tápanyagot és vizet bő terméssel honorálja.

Erdélyi Sárga Lófogú

Felhasználható abraknak-silónak. Termésmennyisége bármely fajtával vetekszik. 200-250 cm-es szárat nevel, tápanyagtól, víztől függően. Október közepén érik, talaj iránt nem igényes, még a leggyengébb homokon is megél. Hagyományosan az erdélyi puliszkát is ennek a fajtának terméséből készítik.

Fehér Lófogú

Felhasználható abraknak, csemegének, silónak. Magas szárat nevel, és nagy csöveket terem. Érési ideje jó időben október közepe. Gyengébb talajon is jó1 fejlődik. Több helyen lisztjét is kipróbálták, jó, eredménnyel, keményítő tartalma minden fajtánál nagyobb.

Vörös lófogú

Nagy szárat és nagy csöveket terem. Érési ideje október közepe. Ezt a fajtát főleg tojás-, és baromfitermelőknek ajánlom. Karotin tartalma minden fajtát felülmúl. Etetéskor a fehérhéjú tojás héja barna lesz, a halványszínű tojássárga aranysárga lesz. A csirkék húsa aranysárga lesz. Talaj iránt nem igényes gyengébb talajon is megél. Si1ónak is használható nagy és szép csövei miatt.

Piros lófogú

Nagy szárat és nagy csöveket terem. Érési ideje október közepe. Ezt a fajtát főleg tojástermelőknek és baromfihús termelőknek ajánlom. Karotin tartalma bármely fajtát felülmúlja. Etetéskor a fehér héjú tojások barnák lesznek, a halványszínű tojássárga, aranysárga lesz,  a már előzőleg etetett abrakhoz 20% piros kukorica darát kell keverni.

Fehér nyolcsoros

A fehér 1ófogúból származó régi fajta. Ahhoz hasonló nagy termést ad, de gyengébb minőségű talajon is szépen terem. Igen nagy Szeme miatt kacsa és libatömésre ajánlott. Keményítő tartalma magas, a vele tömött állatok gyorsan fejlődnek.

(Forrás: MTI, Gazdaudvar)

 

Persze nem maradhat el képekben sem hogy mi hogy állunk vele, most kb másfél hónapos és a derekamig ér, robosztus szára és gyönyörű szép mély zöld levele van .

 

Joe x86: 20150605 184103 - indafoto.hu Joe x86: 20150605 184109 - indafoto.hu Joe x86: 20150605 184139 - indafoto.hu

 

Később még posztolunk róla mert szerintem megérdemli .

2015\06\05

Egy pár nap röviden összefoglalva .

Vagy lehet nem lesz rövid :) 

Nagyon sok dolgunk akadt az elmúlt pár napban . Megérett a borsónk egy része amit gyorsan le is szedtünk persze segítőnk megint akadt Ferenc macskánk személyében a kifejtésnél. Folytattuk a munkát a kukoricánk gyommentesítésével amelyet később az állataink fognak elfogyasztani .  Aztán egy másik projektünk kordonos uborkatermesztés ebben is rengeteg munka volt bár nem sok kép sikerült róla de majd pótoljuk ;)

Itt megjegyezném hogy gondolom sokan olvastak vagy hallottak a médiában a vihar károkról a környékünkön szerencsére mi ebből nem kaptunk semmit hálásak is vagyunk érte az égieknek. Nagyon sajnáljuk az ott élőket akiket kár ért, mi is tudjuk és érezzük mennyi munka van benne és ez egy pillanat alatt a semmivé vált. Bízzunk benne hogy sikerül nekik pótolni azt a rengeteg belefektet munkát és pénzt és az égiek melléjük is oda áll hisz itt rengeteg család megélhetését biztosítja ez a munka !

 

Joe x86: WIN 20150604 110423 - indafoto.hu

Joe x86: WIN 20150604 085111 - indafoto.hu

 

 

Joe x86: WIN 20150604 110836 - indafoto.hu

 Kb 5 kiló született belőle aminek nagy részét a fagyasztóba tettük és hogy az első termésünket megkóstoljuk egy jó kis kakas levesben teljesedhetett ki . ( Ez egy másik történet ) 

Joe x86: WIN 20150604 120625 - indafoto.hu

Persze fele munkánál el is fáradt , hagytuk is pihenni :) 

 

Joe x86: WIN 20150604 110500 - indafoto.hu

 

A borsó tetején nem volt kényelmes ezért az ágyon folytatta tevékenységét de annyira megtetszett neki a zöld dolog hogy el is "lopott" egyet kispárnának .

 

Joe x86: WIN 20150604 111150 - indafoto.hu

 

Kukoricánk előtte 

 

Joe x86: WIN 20150601 191303 - indafoto.hu

 

Utána 

 

Joe x86: WIN 20150604 121244 - indafoto.hu

Uborka 

 

Joe x86: WIN 20150602 183859 - indafoto.hu

 

Itt is gyommentesítés

 

Joe x86: WIN 20150602 183908 - indafoto.hu

 

Itt sem maradhat el a segítség Pöcök személyében

Joe x86: WIN 20150602 184035 - indafoto.hu

 

Joe x86: WIN 20150602 184706 - indafoto.hu

 

Permetezés , nem ismerek még sajnos olyan technológiát hogy bio zöldség maradjon :( Joe x86: WIN 20150602 184756 - indafoto.hu

 

Joe x86: WIN 20150602 184815 - indafoto.hu

Ebből is megvan az első szüretünk , nagyon örülünk neki :) Joe x86: WIN 20150604 152905 - indafoto.hu

2015\06\02

Sütés, főzés a főszerepben

Készítettünk abárolt disznó fejet és szalonnát, após segítség bevonásával. Mivel már jó idő van ezért inkább a kinti főzicskézést tartjuk előnyben, valamiért jobb az ételek íze :) 

Recept ahogy mi csináltuk :

  • 1 db nagyobb kicsontozott disznó fej
  • 2 db húsosabb szalonna
  • 6 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só 
  • ízlés szerint pirospaprika

Addig főzzük ameddig meg nem puhul mi úgy ellenőriztük egy húsvillával megszúrtuk és simán át megy rajta. Kivesszük, le csepegtetjük a húsokat. A fokhagymát amit egészben belefőztünk pépé zúzzuk és össze keverjük jó minőségű pirospaprikával (legjobb a házi) . Bekenegetjük vele a húsokat szépen egyenletesen és ha kihűlt fogyasztható . Jó étvágyat ! 

 

 

Joe x86: 11281709 404521483087961 281450964 o - indafoto.hu

 

Joe x86: WIN 20150601 213504 - indafoto.hu

 

Készítettünk hozzá cigánypogácsát (bodag) .

Hozzávalók 4 személyre :

  • 500 g liszt 
  • 3 kanál zsír
  • langyos víz (kb 2 dl)
  • teáskanál só
  • fél kávéskanál szóda bikarbóna

Egy nagyobb tálban a hozzávalókat össze keverjük . Egy kicsit puhább tésztát kell kapnunk de már ne ragadjon. Egyenlő golyócskákra tépkedjük . A sütőt felmelegítjük és a belevaló tepsit fejre fordítjuk. A golyókat kb 3 mm-re nyújtjuk és minkét oldalát ropogósra sütjük.

 

Ameddig a borácsban készült a szalonnánk és a fejünk a kalóriákat pótolni kellet valahogy ezért készítettem grillen ropogós csirke szárnyakat . 

 

 

Joe x86: 11304141 404521673087942 1707556536 n - indafoto.hu

 

Hozzávalók : 

  • megtisztított csirkeszárnyak 
  • bors (legjobb a frissen őrölt)
  • mustár
  • ketchup
  • csípős paprika por

 Elkészítés: A ketchupot össze keverem a csípős paprikával , ettől pikáns lesz. A csirke szárnyakat sózom, borsozom ízlés szerint. Bekenegetem mustárral vagy a csípős ketchuppal . Az előzőleg felhevített  grill sütőre helyezem és készre sütőm. Jó étvágyat ! 

 

Este könnyű vacsorára vágytunk ezért erre is kitaláltunk egy menüt. Párolt zöldség sült tanyasi tojással és az előzőleg megmaradt grill csirke húsokból.

Hozzávalók ahogy mi készítettük : 

  • pár darab sárgarépa
  • pár hüvely friss zöld borsó
  • 4-5 db friss tanyasi tojás
  • bors
  • pirospaprika
  • egy pici vaj
  • friss saláta levél
  • a megmarad csirke szárnyak

Elkészítés : A zöldségeket lepárolom sóval és borssal vajon . Ebben a zsiradékban a tojásokat megsütöm , a  tojások tetejét meg szórom sóval és borssal . Ízlés szerint tálalom. Nekünk az egyik meg lett bolondítva egy kis tartár mártással . Jó étvágyat !

Tojásos párolt zöldség

 

 

Joe x86: WIN 20150601 144634 - indafoto.hu

 

Tartáros csirke szárnyak salátával 

 

Joe x86: WIN 20150601 144626 - indafoto.hu

süti beállítások módosítása